Geschiedenis van Mariposa

Het plan om een toneelvereniging op te richten in Grubbenvorst sudderde al jaren in het hoofd van José Vercoulen en Francine Frencken. Druk bezig met andere zaken kwam het er maar niet van. Tot ze in januari 2003 een oproep deden aan de bevolking van Grubbenvorst die resulteerde in een oprichtingsvergadering. Er meldde zich zo'n vijftien mensen aan die al snel een enthousiaste groep vormde van niet alleen spelers maar ook medewerkers voor decorbouw, kostuums en grime. Een voorlopig bestuur ging aan de slag om zaken te regelen bij de notaris en de Kamer van Koophandel, en vier maanden later was toneelvereniging "Mariposa" een feit.

Mariposa

De vereniging moest natuurlijk ook een naam krijgen. Er werd gekozen voor "Mariposa", de Spaanse benaming voor "Vlinder". Het was de gelijkenis tussen het ontpoppen van een vlinder en de ontwikkeling van een toneelstuk die hun aansprak. Een vlinder groeit uit van een vormloze starre cocon tot een sierlijk levend wezen met prachtig gekleurde vleugels. Een toneelvereniging begint met een tekstboekje en een aantal spelers en na een periode van inspanningen valt er tenslotte een mooi resultaat op de planken te bewonderen.

Het begin

Eenmaal opgericht werden er verschillende commissies gevormd waaronder een leesgroep die de taak op zich nam een geschikt toneelstuk te zoeken. Omdat dit enige tijd vergde en de club graag al aan de slag wilde, werden de eerste bijeenkomsten ingevuld met "theatersport". Dit is improvisatie toneel waarbij groepjes acteurs om beurten de opdracht krijgen, voor de vuist weg korte stukjes te spelen. Deze speciale theatervorm zorgde niet alleen voor grote hilariteit maar verschafte tegelijkertijd inzicht in acteertechnieken. In 2005 brachten ze met veel succes hun eerste productie "De broelof van ut jaor" op de planken, waarna er nog vele volgden.